VIURE A BARCELONA

 


 

Barcelona és la capital administrativa i cultural de Catalunya. Els més de dos mil anys d’història de la ciutat han deixat la seva empremta en el patrimoni arquitectònic, artístic i cultural. L’excel·lent situació pel que fa a comunicacions internacionals, el clima mediterrani i el caràcter cosmopolita han fet de Barcelona una ciutat privilegiada.

Barcelona, porta sud d’Europa, ha vist com moltes civilitzacions hi han deixat la seva empremta. Els seus carrers i places estan plens d’infinitat de monuments i escultures, clàssiques i contemporànies, per mitjà de les quals es descobreix una gran passió per l’art i converteixen la ciutat en un museu a l’aire lliure.

CATALUNYA

UNA LLENGUA I UNA CULTURA PRÒPIES

 

Si abans de venir vols conèixer una mica la nostra llengua et recomanem que no deixis de visitar els següents enllaços, t¹ajudaràn a triar la millor opció:

  • Consorci per a la Normalització Lingüística: Per veure els diferent nivells, on pots matricular-te per seguir els cursos presencials o on-line. + info →
  • Consultar diferents programes d’aprenentatge on-line: parla.cat →

 

 

 

CIUTAT VELLA

EL COR DE LA CIUTAT

 

El Barri Gòtic és el nucli del conjunt medieval de la ciutat i estigué envoltat de muralles fins a mitjans del segle XIX. Al llarg del seu entramat de carrers antics s’arriba a la Catedral, els orígens de la qual es remunten al segle XIII. Molt a prop, la Plaça del Rei és el centre històric del barri on es troba el Museu d’Història de la Ciutat. Aquest barri és el centre històric i polític de Barcelona. A la Plaça de Sant Jaume, trobem l’Ajuntament i el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya.

La Ribera és un garbuix de carrers medievals com el famós carrer Montcada, els palaus nobles del qual donen una idea de la prosperitat comercial de Barcelona entre els segles XIII i XV. Aquests palaus són avui la seu de diferents museus com el Museu Picasso. Al final d’aquest carrer, es troba l’església gòtica de Santa Maria del Mar. Destaca també el Palau de la Música Catalana, magnífic edifici modernista construït per l’arquitecte Domènech i Montaner.

El Born ha esdevingut una de les zones més freqüentades de la ciutat, la qual cosa ha propiciat l’aparició de botigues, restaurants, bars i altres llocs de moda que li han donat un nou aire, tot i que manté el seu caràcter tradicional. Destaquen el Mercat del Born i l’Estació de França.

La Rambla i El Raval. La Rambla comença a la Plaça de Catalunya, baixa fins el Mirador de Colom, a tocar del port, i avança entre botigues del passat, cafeteries, el Palau de la Virreina, la Boqueria, el Gran Teatre del Liceu, la Plaça Reial i el Centre d’Art Santa Mònica. Rambla avall, a la dreta, es troba el barri el Raval on hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

 

 

LA FAÇANA MARÍTIMA

A TOCAR DEL MEDITERRANI

 

Barcelona és avui una ciutat oberta al mar. Les Reials Drassanes són un testimoni de la importància del comerç marítim i de la marina catalana de l’Edat Mitjana i actualment són la seu del Museu Marítim.

Des de la cúpula del Mirador de Colom es domina tot Barcelona i el front marítim. La Rambla de Mar, que uneix el Moll de la Fusta amb el Moll d’Espanya, és un espai d’oci integrat pel Maremàgnum, L’Aquàrium i el cinema Imax. El Palau de Mar és la seu del Museu d’Història de Catalunya.

La Barceloneta és un tradicional barri de mariners i pescadors, famós pels seus restaurants de peix i marisc i és una àrea per gaudir de la platja. La Vila Olímpica, amb el seu Port Olímpic, ofereix la possibilitat de practicar esports nàutics.

 

 

MONTJUïC

EL PARC DE LA MUNTANYA OLÍMPICA

 

Escenari de l’Exposició Internacional de 1929 i dels Jocs Olímpics de 1992, compta amb importants espais culturals (Museu Nacional d’Art de Catalunya- MNAC-, Fundació Joan Miró, Caixa Forum, Teatre Grec, Mercat de les Flors o el Pabelló Mies van der Rohe); esportius (Estadi Olímpic, Palau Sant Jordi o les piscines Picornell); i lúdics com el Poble Espanyol concebut com una mostra de l’arquitectura popular espanyola.

 

 

L’EIXAMPLE

UN MUSEU A L’AIRE LLIURE

 

L’Eixample és l’àrea sobre la qual es va començar a estendre la ciutat a partir de 1860 en enderrocar-se les muralles medievals. Aquesta zona fou projectada per l’enginyer Ildefons Cerdà i constitueix, sense cap mena de dubte, un exemple únic d’ordenació urbana a Europa.

Actualment, l’Eixample és el gran centre de Barcelona. Una zona comercial i residencial. Pels seus carrers es succeeixen elegants botigues, galeries d’art, restaurants i locals nocturns. Passejar per aquesta àrea de la ciutat és viure en directe el pols de l’activitat urbana més característica de Barcelona.

 

 

DIAGONAL I PEDRALBES

ÀREA DE NEGOCIS I ZONA RESIDENCIAL

 

En aquesta zona, la tradició i la modernitat conviuen en perfecta harmonia. Algunes estructures innovadores com les Torres Trade destaquen entre els moderns edificis d’oficines, habitatges i hotels. També hi podem trobar importants centres comercials i grans magatzems.

A ambdós costats de l’Avinguda de la Diagonal es troba la ciutat universitària. Destaquen, també, el Palau Reial de Pedralbes, construït per al rei Alfons XIII el 1929, i el Monestir de Pedralbes, del segle XIV, seu de la Col·lecció Thyssen Bornemisza. S’hi troben, alhora, les instal·lacions esportives del Futbol Club Barcelona –Camp Nou i el Museu- el Club de Polo i el Reial Club de Tenis Barcelona.

 

 

vivir collserola

COLLSEROLA I EL TIBIDABO

EL BALCÓ DE LA CIUTAT

 

El Tibidabo, punt culminant de la serra de Collserola, constitueix un característic teló de fons de la ciutat, amb el Temple expiatori del Sagrat Cor, l’Observatori Fabra i la Torre de Comunicacions, obra de Norman Foster. El Parc de Collserola, pulmó de la ciutat, amb els seus paisatges d’interès natural i la seva accesibilitat, es converteix en un mirador excepcional i en un lloc ideal per a realitzar itineraris senyalitzats. Un dels seus principals al·licients es el Parc d’Atraccions del Tibidabo.

 

 

icono enlaces interés3-01

 

VIURE A L’HOSPITALET DE LLOBREGAT

 

La ciutat de L’Hospitalet té 12,49 quilòmetres quadrats, està situada a la plana litoral i pertany a la comarca catalana del Barcelonès, entre els municipis de Barcelona, Esplugues, Cornellà i el Prat, al marge esquerre del riu Llobregat.

L’Hospitalet és una ciutat amable, amb una personalitat pròpia i un caràcter acollidor. Una ciutat que gaudeix d’una situació estratègica privilegiada, a mig camí entre el Baix Llobregat i Barcelona i a prop de les principals infraestructures de país, com ara l’Aeroport, el Port de Barcelona i les rondes. Una ciutat que va néixer agrícola, va esdevenir industrial i que avui pot presumir de ser un important pol d’atracció per a les empreses de serveis i de la nova economia.
De fet, L’Hospitalet és avui el segon motor econòmic del país i ha fet una aposta decidida per la innovació i per desenvolupar els sectors del turisme de negocis i de l’esport, la indústria biomèdica i la cultura per afrontar els reptes que té com a societat i per assolir un desenvolupament sostenible.
Però L’Hospitalet és també una ciutat universitària tant per vocació com per la qualitat dels centres existents, que disposa d’una completa xarxa d’equipaments docents, recreatius, culturals, socials i esportius que donen resposta a les necessitats de la ciutadania.

1. La zona nord, el Samuntà

Collblanc i la Torrassa, la Florida i les Planes, Pubilla Cases i Can Serra – Diversitat cultural

Formada pels barris de Collblanc i la Torrassa, la Florida i les Planes i Pubilla Cases i Can Serra, es caracteritza pel seu caràcter popular, acollidor i multicultural. Es troba a tocar de la Zona Universitària de Barcelona i compta amb unes excel·lents connexions amb transport públic.
Una zona que ha viscut en els darrers anys un important procés de transformació, amb destacades obres de renovació urbana i d’equilibri i de cohesió social.
Si bé L’Hospitalet compta amb una amplíssima oferta gastronòmica repartida per tot el terme municipal, aquesta està especialment representada en aquests barris de la ciutat. Una oferta formada per restaurants, bars i bodegues de sempre, que ofereixen atractives propostes que abasten des de la cuina més tradicional fins a la més innovadora.

2. El centre

Centre, Santa Eulàlia i Bellvitge – El nucli històric i el Districte Cultural

És en aquesta zona on es troba el nucli històric de la ciutat. En el carrer del Xipreret, molt a prop de l’Ajuntament, es concentra bona part del patrimoni històric de la ciutat recuperat en els darrers anys: el Museu d’Història, Can Riera i l’Harmonia, tres edificis que conjuguen història, memòria compartida, lloc d’intercanvi d’experiències i modernitat creativa.
És també en aquesta zona on hi ha una bona part dels equipaments culturals de la ciutat. Precisament, a l’entorn del Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, de Cosme Toda i de Can Trinxet, s’està desenvolupant el nou Districte Cultural que ocupa una àrea urbana central —en la confluència dels barris de Sant Josep, Santa Eulàlia i Bellvitge—, molt ben comunicada i on conviuen antigues fàbriques recuperades, tallers i espais de creació, equipaments culturals de primer nivell i habitatges.
El Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, un dels vaixells insígnia de la cultura metropolitana, és un espai multidisciplinari que acull el Centre d’Art, la Biblioteca Central de la ciutat, el TPK i la Fundació Arranz-Bravo i que combina la creació contemporània amb la promoció de nous creadors i artistes emergents i una programació cultural innovadora.

3. El sud, els barris de la Marina

Bellvitge, Gornal i Santa Eulàlia – La reivindicació veïnal i el Districte Econòmic Granvia L’H

Ara fa mig segle que es van començar a construir els barris de Bellvitge, primer, i Gornal, després, fruit de l’especulació urbanística. Però la tenacitat i la lluita dels veïns i de les veïnes els han convertit en exemple d’integració urbana i social, amb un gran percentatge de superfície dedicada a espai lliure i importants serveis i equipaments.
Molt a prop, trobem la plaça d’Europa i el Districte Econòmic Granvia L’H, centre neuràlgic i motor empresarial, comercial i de serveis de la ciutat i de l’àrea metropolitana. Aquesta zona de recent construcció dibuixa el modern skyline hospitalenc i concentra equipaments de primer nivell com el recinte de la Fira de Barcelona a la Granvia —amb esdeveniments com el Mobile World Congress i Alimentaria—, les seus corporatives d’importants multinacionals i equipaments hotelers de primer nivell.
També és aquesta una de les zones del país que concentra un major potencial en el sector biosanitari. La ciutat compta en aquesta àrea amb instituts d’investigació universitària referents mundials com ara l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), hospitals com el de Bellvitge o el Duran i Reynals i el Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat de Barcelona, especialitzat en salut.

 

 
 
 

icono enlaces interés3-01