CONEIX BARCELONA

Barcelona és la capital administrativa i cultural de Catalunya. Els dos mil anys d’història de la ciutat han deixat la seva empremta en el patrimoni arquitectònic, artístic i cultural.
L’excel·lent situació pel que fa a comunicacions internacionals, el clima mediterrani i el caràcter cosmopolita han fet de Barcelona una ciutat privilegiada.

T’oferim alguns consells que et seran útils per preparar tot el que necessitaràs per gaudir de la teva estada a les nostres ciutats.
Dins aquest apartat et presentem una sèrie de consells generals útils a totes les nostres ciutats. Trobaràs números, enllaços i contactes generals per Catalunya i també concrets per Barcelona.

 

Restriccions per la Covid-19:

iconoc-covid-bcu-01

Barcelona International Welcome Desk

CLIMA

meteoBarcelona gaudeix d’un clima mediterrani amb temperatures suaus i agradables gairebé tot l’any. No et trobes en una ciutat plujosa, el nivell de precipitacions és de prop de 1.000 mm anuals. Les estacions de l’any segueixen unes pautes molt regulars i les temperatures extremes no són freqüents. Els mesos de gener i febrer són els més freds (temperatura mitjana: 10 ºC). Les temperatures més altes es registren a l’estiu, durant el juliol i l’agost (temperatura mitjana: 25 ºC).

Web del Servei Meteorològic de Catalunya: meteocat.com →

COST DE LA VIDA

centrecercleViure a Barcelona pot suposar un cost econòmic similar al d’altres ciutats europees. Si el compares amb el de París, Londres o les ciutats del nord d’Europa, aquí és més barat. Respecte de Lisboa i Atenes, el cost de la vida ésmés car. I si compares Barcelona amb Roma, el cost és semblant. Les despeses mensuals se situen entre 500 i 700 euros, i depenen fonamentalment del tipus d’allotjament escollit. Durant els primers dies és necessari disposar de diners de butxaca per fer front, sobretot, a despeses d’allotjament (fiances incloses), abonaments de transport, etcètera.

BARCELONA WIFI

WIFI

Barcelona WiFi és un servei ofert per l’Ajuntament de Barcelona que permet connectar-se a Internet a través de punts d’accés WiFi ubicats en diversos equipaments municipals i punts de la via pública. Pots consultar la xarxa d’estacions wifi aquí →

BCNWIFIDESCARREGA
MANUAL D’US

BANCS I CAIXES D’ESTALVIS

tallverdbatlloEls bancs i les caixes d’estalvis obren de dilluns a divendres, en general, de 08.30 a 14.00 h. N’hi ha que també obren els dijous a la tarda, excepte a l’estiu, que només obren els matins. A més, existeixen diverses oficines de canvi de moneda situades al centre de la ciutat i en llocs d’interès turístic. Els estudiants, investigadors i professors estrangers (tant els que provenen de països de la Unió Europea com els que no) poden obrir un compte de dèbit com a no resident en les diferents entitats financeres presentant el seu passaport vigent. Les persones que provenen de països de la Unió Europea poden optar també a obrir un compte com a residents. Et recomanem que consultis amb vàries entitats financeres les condicions que ofereixen i que triïs la que et sigui més adient.

COM PUC OBRIR UN COMPTE BANCARI?

Necessitaràs presentar el passaport o el NIE (comunitaris: es sol·licita a l’Oficina d’Estrangers de Rambla Guipúscoa, 79. Barcelona–cita prèvia→– ; no comunitaris: es sol·licita a l’Oficina d’Estrangers de Passeig de Sant Joan, 189. Barcelona) i una carta d’admissió de la universitat d’acollida o centre de recerca o algun document que acrediti que estàs estudiant o fent recerca en un centre de Catalunya.

HORARI DELS ÀPATS

carnweb

A Barcelona, com a la resta del nostre país, tenim el costum de menjar tard:
Esmorzar: entre les 08.00 i les 11.00 h.
Aperitiu (o vermut): els caps de setmana és típic fer l’aperitiu, entre les 12.00 i les 14.00 h.
Aquest àpat consisteix a prendre petites tapes acompanyades de refrescos o del clàssic vermut.
Dinar: Entre les 13.30 i les 15.00 h.
Berenar: Entre les 17.00 i les 18.30 h.
Sopar: Entre les 21.00 i les 22.30 h.

En general, no et costarà trobar llocs on menjar a qualsevol hora del dia: els restaurants estan oberts en la franja horària del dinar i del sopar i, si vols menjar fora d’aquests horaris, sempre podràs fer-ho en un bar o en una cafeteria, comprar un entrepà o fer tapes.

HORARIS COMERCIALS

centrecomerç

De dilluns a dissabte, els comerços de la ciutat generalment obren entre les 09.00 i les 10.00 h i tanquen per dinar entre les 13.30 i les 14.00 h. A la tarda, tornen a obrir entre les 16.00 i les 17.00 h i tanquen a les 20.00 o a les 21.00 h. Els grans centres comercials i moltes botigues del centre de la ciutat obren ininterrompudament des de les 10.00 h fins a les 21.00 o les 22.00 h. 

 

SANITAT

Hospital de Bellvitge

COM PUC ACCEDIR A LA SANITAT PÚBLICA?

Per mesures excepcionals derivades de la COVID-19, alguns centres assistencials han adequat els serveis (amb atenció no presencial i telefònica), els horaris i, també en alguns casos hi pot haver tancaments, principalment en consultoris locals. Consulteu si el vostre centre si té alguna afectació.
La targeta sanitària permet accedir als serveis del sistema sanitari públic. Totes les persones empadronades, amb permís de residència, poden obtenir la targeta sanitària. Hauràs d’anar al Centre d’Atenció Primària (CAP) del teu barri. També pots trucar al 902 111 444.

Vall d'Hebron

Informació

HOSPITALS PÚBLICS

Hospital Universitari General de la Vall d’Hebron:
Pg. de la Vall d’Hebron, 119 – Tel. 93 489 30 00 – 08035 Barcelona
vhebron.net →
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau:
C/ Sant Quintí, 89 – Tel. 93 553 71 60 – 08041 Barcelona
santpau.es →
Hospital Dos de Maig:
C/ Dos de Maig, 301 – Tel. 93 507 27 00 – 08025 Barcelona
sanitatintegral.org →
Hospital Sant Joan de Déu:
C/ Sant Joan de Déu, 2 – Tel. 93 253 21 00 – 08950 Esplugues de Llobregat
hsjdbcn.org →
Hospital Clínic i Provincial de Barcelona:
C/ Villarroel, 170 – Tel. 93 227 54 00 – 08036 Barcelona
hospitalclinic.org →
Hospital del Mar:
Pg. Marítim, 25-29 – Tel. 93 248 30 00 – 08003 Barcelona
parcdesalutmar.cat →
Hospital de l’Esperança:
C/ Sant Josep de la Muntanya, 12 – Tel. 93 367 41 00 – 08024 Barcelona
parcdesalutmar.cat →
Hospital Universitari de Bellvitge:
C/ Feixa Llarga, s/n – Tel. 93 260 75 00 – 08907 L’Hospitalet de Llobregat
bellvitgehospital.cat →

SOCIETAT

Empadronarse en Barcelona

PER A QUÈ SERVEIX EMPADRONAR-SE I ON PUC FER EL TRÀMIT?

Cal concertar cita prèvia per garantir les mesures de seguretat i higiene derivades de la crisi sanitària COVID-19.
L’empadronament permet ser resident de la ciutat de Barcelona. Totes les persones, amb o sense permís de residència, han d’empadronar-se.

És necessari per demostrar la residència al municipi en tràmits relacionats amb la Llei d’Estrangeria i per accedir als serveis públics. Cal anar a una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) o trucar al 010.

empadronar-se

Informació

Oficina d’Atenció Ciutadana de la Marina:
– Pg. Zona Franca, 185-219 Sants-Montjuïc

Oficina d’Atenció Ciutadana de la Plaça Sant Miquel:
– Pl. Sant Miquel, 3 Ciutat Vella

Oficina d’Atenció Ciutadana de Zona Nord:
– C/ Costabona, 3-5 Nou Barris

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Ciutat Vella:
– C/ Ramelleres, 17 Ciutat Vella

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Gràcia:
– Pl. Vila de Gràcia, 2 Gràcia

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de l’Eixample:
– C/ Aragó, 328 Eixample

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de les Corts:
– Pl. Comas, 18 Les Corts

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Nou Barris:
– Pl. Major de Nou Barris, 1 Nou Barri

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sant Andreu:
– C/ Segre, 24-32 Sant Andreu

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sant Martí:
– Pl. Valentí Almirall, 1 Sant Martí

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sants-Montjuïc:
– C/ Creu Coberta, 104 Sants-Montjuïc

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sarrià-Sant Gervasi:
– C/ Anglí, 31 Sarrià-Sant Gervasi

Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte d’Horta-Guinardó:
– C/ Lepant, 387 Horta-Guinardó

TRANSPORT

metrobcn

LA MOBILITAT

Degut al Coronavirus, obligatori portar mascareta dins el transport públic.

Hi ha diferents mitjans de transport públic per moure’s per Barcelona i la seva rodalia: metro, autobusos, ferrocarrils (Rodalies de Catalunya i Ferrocarrils de la Generalitat) i tramvia, a més del taxi.

Et recomanem la pàgina web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

bonos-metro

Informació

QUINS ABONAMENTS EM RECOMANEU PER A VIATJAR EN TRANSPORT PÚBLIC?

Aquí pots consultar els abonaments integrats (per viatjar en metro, bus, FGC, Tram i Rodalies de Catalunya): tmb →

Planol metro →

Planol bus →

Planol red FGC →

Planol Rodalies de Catalunya →

SEGURETAT

SEGURETATCatalunya és un país europeu que ha assolit uns elevats nivells de convivència pacífica, constituint-se com una societat segura on tot ciutadà pot gaudir de manera plena del lliure exercici dels seus drets.
Garantir una societat pacífica i acollidora és una responsabilitat compartida entre les institucions i els ciutadans que, de forma cooperativa, afavoreixen la configuració d’una societat lliure i confortable per a tothom.
Tenint en compte aquesta participació individual en la gestió de la seguretat, és recomanable que segueixis els consells bàsics que aquí s’exposen i amb els quals et facilitem les vies i els recursos adients per donar-te solucions als problemes que et puguin sorgir al llarg de la teva visita al nostre país.
D’altra banda, abans d’iniciar un viatge, és recomanable que duguis a terme la recopilació d’aquella informació que pot esdevenir rellevant. Així doncs, és convenient que tinguis anotades adreces, números de telèfon d’institucions i de serveis bàsics que en determinades situacions et poden ser molt útils.

ON PUC APRENDRE CASTELLÀ?

Escola d’Idiomes Moderns – UB:
eim.ub.edu →
UAB Idiomes:
uab.cat →
Merit School UPC:
meritschool.com →
UPF Idiomes:
upf.edu →

ON PUC APRENDRE CATALÀ?

Consorci per a la Normalització Lingüística:
cpnl.cat →
intercat.cat →
parla.cat →
UPF Idiomes:
upf.edu →
Institut Ramon Llull:
llull →

ESPORT

Montjuic

ON PUC FER ESPORT?

Esports UB:
ub.edu →
SAF UAB:
uab.cat →

informació

UPCesports:
upc.edu →
E! Esports UPF:
upf.edu →
Esports URL:
url.edu →
Servei d’Esports UVic-UCC:
uvic.es →
Servei d’Esports UIC:
uic.es →
Servei d’Esports UAO CEU:
uaoceu.es →
Centros deportivos municipales de Barcelona:
guia.bcn.cat →

TELEFONIA

Estudios

QUINES SÓN LES PRINCIPALS COMPANYIES DE TELEFONIA MÒBIL I INTERNET?

Movistar: movistar.es →
Vodafone: vodafone.es →
Orange: orange.es →
Amena: amena.com →
Yoigo: yoigo.com →
Simyo: simyo.es →
Jazztel: jazztel.com →
Ono: ono.es →
Parlem: parlem.com →

ESTUDIS

Estudios

ON PUC HOMOLOGAR/CONVALIDAR EL MEU TÍTOL UNIVERSITARI ESTRANGER?

Cal anar a
l’Àrea d’Alta Inspecció d’Educació →

C/ Bergara, 12, 1r. Barcelona.
Tel. 93 520 96 03

QUINS SÓN ELS TELÈFONS D’INTERÈS?

Estudios

Emergencias: 112
Urgencias sanitarias: 061
Guardia Urbana de Barcelona: 092
Juzgados de guardia BCN: 935 673 140
Farmacias de guardia: 934 810 060

CONTACTES D’INTERÉS PER A TRÀMITS ADMINISTRATIUS

Node Català de Suport a la Mobilitat →
Oficina virtual del Ayuntamiento de Barcelona →
Consulados en Barcelona →

TROBAR COL·LEGI PER ALS TEUS FILLS

A Barcelona podeu trobar centres públics, privats concertats, privats subvencionats i privats:
Consorci d’Educació de Barcelona
Barcelona International Welcome