CATALUNYA

UNA BREU PINZELLADA

Catalunya és un país petit en extensió però amb una llarga història. Dels Pirineus a la costa mediterrània la varietat dels seus paisatges és celebrada d’antic, i les possibilitats que s’obren al visitant són infinites. Les seves ciutats amaguen un munt de sorpreses; els seus pobles, els seus racons i les seves tradicions evoquen un temps passat però no mort.

La posició geogràfica de Catalunya, porta de comunicació de la Península Ibèrica amb el centre d’Europa, ha definit la seva clara vocació europeïsta, que es reflecteix en una decidida actitud en pro de la Unió Europea.

El nostre és un país de més de set milions i mig d’habitants, amb més de mil anys d’història i una llengua i una cultura pròpies que configuren una personalitat diferenciada. La nostra força industrial i productiva, reconeguda històricament, ha anat acompanyada d’un notable grau de benestar i un alt índex d’iniciativa i progrés, amb una especial incidència en el camp de les aplicacions i les ciències –des de la medicina fins les ciències jurídiques, passant per la química, l’enginyeria, la lingüística, el turisme, l’agricultura i la ramaderia, la navegació, les indústries de l’alimentació- i tota classe de serveis.

Els catalans hem estat sempre oberts a tothom. Ens agrada rebre gent d’arreu i mostrar-los la nostra terra, i ens satisfà que us hi trobeu bé.

 

CATALUNYA

TURISME CULTURAL

Més de mil anys d’història, amb una llengua i institucions pròpies, juntament amb el seu ric patrimoni arquitectònic i artístic, conviden a recórrer pam a pam el nostre país. Són, per tant, nombroses les rutes que es poden fer amb l’objectiu de conèixer Catalunya. En aquest programa us en recomanem les següents:

1. RUTA DELS ÍBERS

En els darrers anys hem assistit al redescobriment de la cultura ibèrica, que es va desenvolupar entre els segles VI i I aC. En els jaciments de la Ruta dels Ibers, com Ullastret, Olèrdola i la Ciutadella de Calafell entre altres, el visitant es pot acostar a la cultura i creences d’aquests pobles. Museu d’Arqueologia de Catalunya →

2. CATALUNYA ROMANA

Al segle III aC, les guerres contra Cartago van portar els romans a establir-se a l’antiga colònia grega d’Emporion (actual Empúries), des d’on es van estendre pel  Territori actual de Catalunya. →. L’any 2000, el conjunt arqueològic de Tarragona i la seva rodalia va ser declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

3. EL ROMÀNIC CATALÀ

Més de 2.000 construccions entre esglésies, monestirs i edificis civils, i una col·lecció de pintura única al món, que es conserva en el Museu Nacional d’Art de Catalunya →. No us oblideu visitar el magnífic conjunt de la Vall de Boí →, declarat Patrimoni de la Humanitat.

4. EL CAMÍ DELS “BONS HOMES”

Els càtars van arribar a Catalunya entre els segles XII i XIV procedents d’Occitània, on eren perseguits per la Croada i la Inquisició. Una ruta senyalitzada com GR-107 (sender de gran recorregut) connecta el santuari de Queralt, prop de Berga, amb el mític castell de Montsegur, a la regió francesa de l’Arieja, a través del Parc natural del Cadí-Moixeró, amb la qual cosa es reprodueix el camí → que van seguir en el seu exili.

5. CATALUNYA JUEVA

Les comunitats jueves → van tenir un paper molt important en la vida social, econòmica i política de Catalunya des del segle X. En els últims anys s’ha recuperat una part d’aquest llegat que va caure en l’oblit després de l’expulsió dels jueus d’Espanya el 1492. El Call de Girona → és un dels barris jueus més interessant d’Europa.

6. RUTA DEL CÍSTER

Tres monestirs cistercencs: Santes Creus, Poblet (declarat Patrimoni de la Humanitat) i Vallbona de les Monges, formen una ruta → que inclou també la visita a les principals poblacions medievals de l’entorn.

7. “DOMUS TEMPLI”, LA RUTA DEL TEMPLE

A Catalunya, els templers → van conquerir ciutats de gran importància estratègica, com Tortosa o Lleida. El llegat dels templers s’estén amb cases fortificades, torres i vil·les, castells i ciutats com ara Miravet o Lleida (castell de Gardeny), de gran valor històric.

8. RUTES DEL MODERNISME

El modernisme català → es va desenvolupar entre les últimes dècades del s. XIX i les primeres del XX com un ampli moviment cultural que integrava totes les arts: música, literatura, pintura, escultura i arquitectura. Al costat de la figura internacionalment coneguda d’Antoni Gaudí, destaquen els noms de Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i Josep Maria Jujol.

9. EL TRIANGLE DALINIÀ

L’obra de Dalí → A Catalunya es concentra al Teatre-Museu Dalí de Figueres, al castell de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat (Cadaqués). A més, l’any 2004 ha estat declarat Any Dalí.

 

MUSEUS

iconoc-covid-bcu-01

MNAC | MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

mnac.cat →

 

MACBA | MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE BARCCELONA

macba.es →

 

MHC | MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA

http://mhcat.cat →

 

MUHBA | MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA

museuhistoria.bcn.cat →

 

SAGRADA FAMILIA

http://sagradafamilia.cat/ →

 

ICUB | BARCELONA CANAL CULTURA

Visitar página →

 

CURSOS

CONSORCI PER A LA NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA

Informació general
C/ Mallorca, 272, 8è
08037 Barcelona

Telèfon:
93 272 31 00

Correu electrònic:
acollida@cpnl.cat

Web:
cpnl.cat →

___________________

SERVEIS DE LLENGÜES

 

 

BIBLIOTEQUES

CERCADOR DE BIBLIOTEQUES

Visitar pàgina →

 

BARRIS de BARCELONA

CONEIX ELS BARRIS DE LA CIUTAT

planol-districtes


Ciutat Vella
El Districte de Ciutat Vella és el centre històric de Barcelona. Està dividit en quatre grans barris: la Barceloneta, el Casc Antic, el Gòtic i el Raval. És un districte amb una gran densitat d’edificis i població. Des de fa uns anys s’està rehabilitant i revalorant, i han augmentat les activitats comercials i d’oci.

Eixample
El districte de l’Eixample es troba, actualment, al centre de la ciutat. Està dividit en cinc barris: Sant Antoni, Fort Pienc, Sagrada Família, la Dreta de l’ Eixample i l’Esquerra de l’Eixample. És conegut per la seva distribució: el Pla Cerdà. Inicialment va ser concebut com espai residencial de la burgesia barcelonesa, amb el temps s’ha convertit en una de les zones econòmiques de la ciutat. Són característiques les seves illes de cases amb grans edificis lluminosos i de sostres alts.
Gràcia
El distrito de Gràcia lleva el nombre del antiguo pueblo anexionado a Barcelona a finales del siglo XIX. El distrito limita en el sur con l’Eixample y sube diferentes colinas que llegan hasta la sierra de Collserola. Está dividido en seis barrios: Gràcia, el Coll, Vallcarca, La Salut, Penitents y Camp d’en Grassot. Es uno de los distritos activos de la ciudad, cuenta con una importante vida asociativa y cultural.
Horta-Guinardó
El districte d’Horta-Guinardo es troba situat al nord-est de la ciutat. La seva disposició geogràfica ha determinat la seva urbanització. Està format per dotze barris heterogenis i desvinculats entre sí. L’expansió urbanística i de població del districte va tenir lloc durant els anys 50. Es troba prop d’alguns espai verds de la ciutat, és una zona amb molt comerç.
Les Corts
El districte de Les Corts està situat al nord-oest de la ciutat. És un altre dels territoris annexionats Ca Barcelona a finals del segle XIX. La Diagonal, famosa avinguda de Barcelona, el travessa pel mig. Està format per un paisatge urbà molt variat: la zona residencial per excel•lència, Pedralbes, la principal zona universitària de la ciutat, hi ha ubicades la majoria de facultats i escoles de la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, i finalment, la zona comercial formada pel barri de la Maternitat i el centre del districte.

Nou Barris
El districte de Nou Barris està situat a la perifèria, al nord-est de la ciutat. Històricament, formava part de les rodalies de Barcelona i era una zona majoritàriament rural. Els barris d’aquest districte creixen durant el segle XX de forma molt diversa. És un districte jove, amb molta personalitat i un important moviment veïnal.

Sant Andreu
El districte de Sant Andreu està situat al nord-est de la ciutat, limita amb el riu Besós i les ciutats de Sant Adrià i Santa Coloma. El nucli mes antic, Sant Andreu, era un antic municipi annexionat a Barcelona a finals del segle XIX. Està format per set barris d’origen i evolució molt diversa. És un districte de gran tradició industrial, actualment, compta amb un comerç dinàmic.

Sant Martí

El districte de Sant Martí està situat al sud-est de la ciutat, limita amb el riu Besòs i el municipi de Sant Adrià. Es divideix en quatre grans territoris molt diferenciats, el Clot-Camp de l’Arpa, la Verneda, el Poblenou i barris del Besòs. Aquest districte ha experimentat una transformació urbanística a l’àrea del 22@ i ha implicat la recuperació de la façana marítima (Vila Olímpica, Diagonal Mar, Fòrum …).

Sants-Montjuïc
El districte de Sants-Montjuïc està situat al sud-oest de la ciutat, limita amb les ciutats de l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat. Inclou una part molt important de zona no habitada: la muntanya de Montjuïc, el port i la zona Franca. La zona Habitada es divideix en parts diferenciades per causa de: la seva construcció, la seva població – d’origen divers-, i la seva llarga tradició històrica i associativa.

Sarrià-Sant Gervasi

El distrito de Sarrià-Sant Gervasi se encuentra en la zona alta de la ciudad, situado al pie del Parque de Collserola. Los actuales barrios de Sant Gervasi, Sarrià, Vallvidrera y Les Planes son antiguos municipios anexionados a Barcelona entre finales del siglo XIX y principios del siglo XX.

Se encuentran importantes centros educativos, prestigiosos centros sanitarios privados y empresas publicitarias de renombre.