CONSELLS DE SEGURETAT

ABANS DEL VIATGE

Catalunya és un país europeu que ha assolit uns elevats nivells de convivència pacífica, constituint-se com una societat segura on tot ciutadà pot gaudir de manera plena del lliure exercici dels seus drets.

Garantir una societat pacífica i acollidora és una responsabilitat compartida entre les institucions i els ciutadans que, de forma cooperativa, afavoreixen la configuració d’una societat lliure i confortable per a tothom.

Tenint en compte aquesta participació individual en la gestió de la seguretat, és recomanable que segueixis els consells bàsics que aquí s’exposen i amb els quals et facilitem les vies i els recursos adients per donar-te solucions als problemes que et puguin sorgir al llarg de la teva visita al nostre país.

D’altra banda, abans d’iniciar un viatge, és recomanable que duguis a terme la recopilació d’aquella informació que pot esdevenir rellevant. Així doncs, és convenient que tinguis anotades adreces, números de telèfon d’institucions i de serveis bàsics que en determinades situacions et poden ser molt útils.

AMBAIXADA O CONSOLAT

La teva ambaixada o consolat esdevé un interlocutor fonamental a l’hora de solucionar qualsevol problema que puguis tenir, motiu pel qual és convenient que tinguis identificada la seva ubicació i número de telèfon. Has de tenir present també que en alguns consolats els horaris són limitats i que, de vegades, els caps de setmana o les tardes tanquen.

Consolats a Barcelona →

ANUL·LACIÓ DE TARGETES DE CRÈDIT I DE TARGETES SIM DE TELÈFONS MÒBIL

Durant els viatges, l’atenció està dispersa en multitud de coses noves, fet que provoca que rebaixem el control sobre els objectes propis de valor afavorint la pèrdua dels mateixos o la seva possible sostracció.

En el cas de les targetes de crèdit, és molt recomanable que anotis el número de telèfon al qual has de trucar per anul·lar-la i que normalment apareix imprès a la mateixa targeta.

En relació als telèfons mòbils, és important que coneguis el número IMEI, que habitualment està imprès a l’interior del mòbil, a la part on s’extreu la bateria. També el podràs obtenir fàcilment marcant la següent seqüència: *#06#.

Aquest número identifica el teu telèfon mòbil i, per tant, en el cas d’una pèrdua o sostracció, et pot permetre recuperar-lo posteriorment.

Per tal d’anul·lar la targeta SIM del telèfon mòbil, és convenient que coneguis el número de telèfon on hauràs de trucar per tal de bloquejar-la o donar de baixa el teu contracte.

CANVI DE MONEDA

El nostre país disposa d’una amplia xarxa de serveis a través dels quals realitzar el canvi de moneda de manera segura i fiable. És convenient que evitis realitzar el canvi de moneda en llocs no autoritzats, d’aquesta manera t’estalviaràs problemes.

DURANT LA TEVA ESTADA

El nostre país disposa d’una gran varietat d’oferta d’allotjament que permet al visitant residir de manera temporal en les millors condicions i amb les màximes comoditats. Tot i això, és aconsellable adoptar determinades mesures preventives.

És convenient gestionar la contractació dels serveis d’allotjament a través de Barcelona Centre Universitari (www.bcu.cat), que ofereix una garantia de qualitat, seguretat i higiene en tots els pisos i habitacions de la seva borsa.

ALLOTJAMENT

Una vegada hagis contractat l’allotjament, ja sigui una habitació d’hotel, un apartament o casa, és important que adoptis comportaments que afavoreixin la seguretat del domicili. Així:

• No facis res que no faries a casa teva, com deixar entrar al domicili persones desconegudes, fins i tot aquelles que diuen ser treballadors d’alguna empresa quan no s’identifiquin com a tal.

• Quan surtis de casa, és aconsellable que tanquis les portes i els accessos al domicili. En cas que durant alguns dies no hi siguis, evita donar-ho a conèixer i deixar senyals visibles que ho evidenciïn.

TRANSPORT

Quan viatgis en transport públic, recorda validar sempre els bitllets de transport, i no perdis de vista el teu equipatge, sobretot on hi hagi aglomeracions de persones.

Quan viatgis amb el teu vehicle, tingues en compte les normes de circulació, i no t’aturis davant el requeriment d’estranys. Quan estacionis, intenta fer-ho en llocs il·luminats i procura no deixar objectes de valor a la vista.

Si utilitzes bicicleta, és millor que la deixis lligada com a mínim pel quadre, fins i tot dintre d’aparcaments comunitaris. També és convenient que anotis el número de sèrie, si en disposa. Si no en té, pots gravar al quadre el teu número de document identificatiu DNI, NIE…

OCI I TEMPS DE LLEURE

Catalunya acumula un important llegat històric i cultural i que es palesa, entre d’altres, en la seva riquesa arquitectònica i en una important oferta cultural i d’oci de tot tipus.

Aquesta variabilitat esdevé cada any reclam d’un elevat volum de viatgers i és en aquest tipus de situacions on cal tenir una cura especial.

US DE LA VIA PÚBLICA

En primer lloc, si tens pensat anar a algun lloc en el que prevegis que hi pugui haver aglomeracions, és convenient que les bosses de mà i/o les càmeres fotogràfiques les portis creuades al davant, mai a l’esquena. En el mateix sentit, és important que facis servir un tancament segur, ja siguin cadenats, cremalleres, etc., assegurant-te que sempre estiguin correctament tancades.

És possible que també trobis al carrer persones que et proposaran participar en jocs d’atzar en els que sembla, a priori, molt fàcil d’encertar i guanyar. Pensa que aquestes persones s’hi dediquen “professionalment” i que el seu objectiu és guanyar diners a costa teva, emprant durant el joc maniobres fraudulentes. Aquest tipus d’activitat és il·legal i és perseguida per la policia ja que és un frau.

A més, no hem d’oblidar que aquestes situacions són aprofitades per determinades persones per desviar la teva atenció i apropiar-se de les teves pertinences. També és probable que en llocs de gran afluència de públic, trobis persones que vulguin desviar la teva atenció amb excuses diverses: avisant-te que tens una taca a la roba; intentant vendre’t unes flors (clavells); o demanant la teva signatura per donar suport a qualsevol causa. Intenta defugir-les ja que habitualment utilitzen aquestes excuses per apropar-se massa i aprofitar algun descuit per prendre’t el mòbil o la cartera.

ÚS DE LA PLATJA I ESPAIS VERDS

A les platges és fonamental respectar les indicacions de les banderes que indiquen l’estat de la mar i et permeten conèixer el grau de seguretat del bany. Bandera vermella vol dir que el bany està prohibit; bandera groga que és perillós i cal extremar la precaució i bandera verda significa que els condicions per a banyar-se són segures.

Així mateix, per tal que puguis gaudir d’una estada agradable sense haver de preocupar-te de les teves pertinences, et recomanem portar a sobre només allò que et sigui estrictament necessari.

RESTAURACIÓ

Barcelona és coneguda per tenir uns horaris comercials molt amples, per això, alguns bars i restaurants són oberts fins a la mitja nit. Els bars, les terrasses, els restaurants etc., són els llocs habilitats per poder consumir alhora que es gaudeix de la ciutat.

Sol·licitar la carta de menús i consumicions abans de fer la comanda, evitarà malentesos i sorpreses a l’hora de pagar. Així mateix, és molt recomanable i útil portar una petita quantitat de diners en efectiu que et permetrà fer pagaments còmodament i evitar fer ostentació dels diners que duus.

D’altra banda, la compra i venda il·legal de qualsevol tipus de producte a l’espai públic perjudica seriosament el teixit comercial de la ciutat. A més, no existeix cap tipus de control sanitari que certifiqui la salubritat d’aquests productes. Així doncs, no és recomanable comprar llaunes de begudes, CD, bosses de mà, etc., a llocs no autoritzats.

ESPECTACLES

A Catalunya, l’oferta d’espectacles i esdeveniments esportius és molt gran. En aquest sentit, has de saber que l’única garantia que tens per saber que les entrades són les adients és adquirir-les a les taquilles de venda i a llocs autoritzats, i no pas mitjançant la venda d’un particular que la dugui a terme a la via pública; de vegades amb descomptes aparentment interessants.

OCI NOCTURN

Has de tenir present que hi ha determinades conductes incíviques que estan contemplades en les ordenances municipals i sobre les que s’aplica una sanció econòmica.

També has de saber que per la teva seguretat és aconsellable que no dormis a la platja ni a espais o places públiques.

Malgrat el clima, aquestes pràctiques, juntament amb d’altres, com ara moderar el volum dels aparells electrònics ( televisió, ràdio), els cants, etc., són necessàries per garantir la tranquil·litat i el descans dels nostres veïns.

ASSISTÈNCIA A CONGRESSOS

Catalunya també es caracteritza per acollir i organitzar una gran quantitat d’esdeveniments com el Mobile World Congress, la Fira Internacional del Llibre, la Fira de la cultura ecològica de Girona, el Congrés de Llibreters en llengua catalana de Tarragona o la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, entre d’altres.

Aquestes solen ser situacions més o menys controlades en les que existeix una acció policial preventiva. No obstant això, també és important que prenguis les mateixes precaucions que prendries en visitar qualsevol gran ciutat, entre d’altres:

• És millor que no portis l’acreditació fora del recinte per tal de no cridar massa l’atenció.

• És important que estiguis atent als teus objectes personals i que no deixis la bossa a terra o sense vigilància mentre estàs ocupat fent altres coses.

• A l’hora d’arribar o marxar del congrés et recomanem que t’informis prèviament de com arribar als llocs, per tal de no transmetre la sensació que no coneixes la ciutat.

• És important també que portis a sobre un document acreditatiu i una targeta de l’hotel o amb les indicacions del lloc on estiguis allotjat.

SITUACIONS D’EMERGÈNCIA

A Catalunya pots trobar diferents cossos policials segons les tasques que realitzen o la matèria en què són competents. Així, en matèria de seguretat ciutadana et pots adreçar a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra o a la Guàrdia Urbana/Policia Local. Els identificaràs clarament per l’escut del seu uniforme que en cas del cos de Mossos d’Esquadra és el següent:

És freqüent que et trobis agents d’aquests cossos policials treballant de paisà (amb roba de carrer). Tot i això, els podràs identificar correctament per la seva credencial que és com la que et mostrem en la imatge. En cas de dubte, pots trucar al telèfon d’emergències 112.

Si per qualsevol qüestió precises presencia policial, pots trucar al telèfon d’emergències 112, les 24 hores del dia. Aquest telèfon és únic per a tots els serveis d’emergències i hi pots trucar tant per requerir policies, com una ambulància o bombers. A més, aquest telèfon és gratuït i es pot trucar mentre hi hagi cobertura d’algun operador telefònic, encara que no sigui el que tens contractat.

Mossos d’Esquadra

El model de proximitat policial proposa un sistema de relació virtual entre la policia i la ciutadania amb la creació de la nova app dels Mossos, una aplicació dissenyada en català, castellà, aranès i anglès.

Android →         IOS →

My112

Aplicació gratuïta d’emergències My112. Enviament automàtic de les coordenades de localització de la persona que truca al telèfon 112 per alertar duna emergència.  

Android →         IOS →

112 Accesible

Aplicació gratuïta d’emergències 112 Accessible. Permet comunicar-se amb el telèfon d’emergències 112 mitjançant pictogrames, vídeos en llengua de signes en català i castellà, i un servei de geolocalització. Pots sol·licitar aquest servei a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) →  I a la Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida → Android →       IOS →

POSAR UNA DENÚNCIA

En el cas de voler presentar una denúncia, ho pots fer de dues maneres:

  • En el país d’acollida: et pots adreçar a qualsevol de les comissaries que trobaràs a la ciutat les 24 hores del dia tots els dies de l’any. En aquestes dependències policials trobaràs traductors/intèrprets que t’ajudaran en cas de no parlar l’idioma del país. En el telèfon d’atenció ciutadana 012 et poden informar de la més propera. També trobaràs aquesta informació a través de la pàgina web: mossos.cat →
  • Quan arribis al teu país: dirigint-te a l’ambaixada o consolat espanyol. Si aquesta opció no és possible, ho pot fer alguna persona de confiança que visqui en el país d’acollida en nom teu a qualsevol comissaria, però has de saber que posteriorment hauràs de ratificar presencialment els fets al jutjat.

Un cop presentada la denúncia, i si hi ha alguna novetat al respecte, contactarem amb tu a les dades que hagis indicat. En cas de recuperar algun dels documents sostrets te’l farem arribar mitjançant la teva ambaixada.

També has de saber que al nostre país hi ha una especial atenció per la igualtat de gènere, per la qual cosa qualsevol agressió que pateixi una dona ha de ser denunciada i és motiu d’un ampli seguiment i cura en el seu tractament. Si et trobes en aquesta situació o coneixes alguna persona que pugui trobar-se et podem ajudar, només has d’apropar-te a qualsevol comissaria, trucar al 112 o cercar la informació a mossos.cat →

Ja per acabar, una altra qüestió que ens mereix una consideració particular és la que fa referència a les agressions homòfobes o trànsfobes. En el nostre país és notablement important l’expressió de la llibertat individual, per això pots denunciar qualsevol vulneració dels teus drets per raó de la teva identitat sexual, de gènere o de relació afectiva a les nostres comissaries, t’atendran agents especialitzats i t’assessoraran en tot allò que precisis.

+ informació →

 112

PROTECCIÓ CIVIL

Loading...