VIURE A BARCELONA

PORTA SUD D’EUROPA

Barcelona és la capital administrativa i cultural de Catalunya. Els més de dos mil anys d’història de la ciutat han deixat la seva empremta en el patrimoni arquitectònic, artístic i cultural. L’excel·lent situació pel que fa a comunicacions internacionals, el clima mediterrani i el caràcter cosmopolita han fet de Barcelona una ciutat privilegiada.

CATALUNYA

UNA LLENGUA I UNA CULTURA PRÒPIES

Si abans de venir vols conèixer una mica la nostra llengua et recomanem que no deixis de visitar els següents enllaços, t¹ajudaràn a triar la millor opció:

  • Consorci per a la Normalització Lingüística: cursos que s’adapten a les teves necessitats mitjançant diferents modalitats que inclouen cursos presencials ia distància. + info →
  • Parla.cat:  entorn virtual d’aprenentatge amb diferents opcions: parla.cat →
  • Intercat.cat: informació sobre cursos de català de les universitats catalanes, exàmens oficials, recursos en línia, intercanvis lingüístics, etc. intercat.cat

CONEIX BARCELONA

Consells útils per preparar tot allò necessari per gaudir de la teva estada

Barcelona

International

Welcome Desk

BARCELONA WIFI

Barcelona Barcelona WiFi és un servei ofert per l’Ajuntament de Barcelona que permet connectar-se a Internet a través de punts d’accés WiFi ubicats a diversos equipaments municipals i punts al mig de la via pública. Podeu consultar la xarxa d’estacions wifi aquí →

   Descarrega manual d’ús

 

BANCS I CAIXES D’ESTALVIS

Els bancs i caixes d’estalvi obren de dilluns a divendres, en general, de 08.30 a 14.00 h. Hi ha bancs que també obren els dijous a la tarda, excepte a l’estiu que només obren en horari de matí. Així mateix, hi ha diferents oficines de canvi de moneda situades al centre de la ciutat i en llocs d’interès turístic. Els estudiants, investigadors i professors estrangers (tant els que procedeixen de països de la Unió Europea com els que no) poden obrir un compte de dèbit com no resident a les diferents entitats financeres, per això n’hi ha prou amb presentar el seu passaport vigent. Les persones que procedeixen de països de la Unió Europea poden optar també per obrir un compte com a residents. Et recomanem que consultis amb diferents entitats financeres les condicions que ofereixen i escullis la que més et convingui.

 

COM PUC OBRIR UN COMPTE BANCARI?

Necessitaràs presentar el passaport o NIE (comunitaris: se sol·licita a l’Oficina d’Estrangers de Rambla Guipúscoa, 79. Barcelona – cita prèvia – ;no comunitaris: se sol·licita a l’Oficina d’Estrangers de Passeig de Sant Joan, 189. Barcelona) i una carta d’admissió de la universitat d’acollida o centre de recerca o algun document que acrediti que esteu estudiant o investigant en un centre de Catalunya.

HORARI DELS ÀPATS

A Barcelona, igual que a la resta del nostre país, tenim el costum de dinar tard: Esmorzar: entre les 08.00 i les 11.00 h. Aperitiu (vermut): Els caps de setmana és típic fer l’aperitiu, entre les 12.00 i les 14.00h. Aquest aperitiu consisteix a prendre petites tapes acompanyades de refrescos o del clàssic vermut. Dinar: entre les 13.30 i les 15.00 h. Berenar: Entre les 17.00 i les 18.30 h. Sopar: entre les 21.00 i les 22.30 h. En general, no et resultarà difícil trobar llocs per menjar a qualsevol hora del dia, ja que els restaurants estan oberts a la franja horària del dinar i el sopar i, si vols menjar fora d’aquests horaris, sempre ho podràs fer en un bar o en una cafeteria, on podràs comprar un entrepà o prendre unes tapes.

HORARIS COMERCIALS

De dilluns a dissabte, els comerços de la ciutat obren generalment entre les 09.00 i les 10.00 i tanquen al migdia per dinar entre les 13.30 i les 14.00 h. A la tarda, tornen a obrir entre les 16.00 i les 17.00 i tanquen a les 20.00 o a les 21.00 h. Els grans centres comercials i moltes botigues del centre de la ciutat obren ininterrompudament des de les 10.00h fins a les 21.00 o les 22.00 h. 

COM PUC ACCEDIR A LA SANITAT PÚBLICA?

La targeta sanitària permet accedir als serveis del sistema sanitari públic. Totes les persones empadronades, amb permís de residència, poden obtenir la targeta sanitària. Hauràs d’anar al Centre d’Atenció Primària (CAP) del teu barri. També pots trucar al 902 111 444.

HOSPITALS PÚBLICS

Hospital Universitari General de la Vall d’Hebron:
Pg. de la Vall d’Hebron, 119 – Tel. 93 489 30 00 – 08035 Barcelona
vallhebron.com →
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau:
C/ Sant Quintí, 89 – Tel. 93 291 90 00 – 08041 Barcelona
santpau.cat →
Hospital Dos de Maig:
C/ Dos de Maig, 301 – Tel. 93 507 27 00 – 08025 Barcelona
csi.cat →
Hospital Sant Joan de Déu:
Passeig Sant Joan de Déu, 2 – Tel. 93 253 21 00 – 08950 Esplugues de Llobregat
sjdhospitalbarcelona.org →
Hospital Clínic de Barcelona:
C/ Villarroel, 170 – Tel. 93 227 54 00 – 08036 Barcelona
clinicbarcelona.org →
Hospital del Mar:
Pg. Marítim, 25-29 – Tel. 93 248 30 00 – 08003 Barcelona
parcdesalutmar.cat →
Hospital de l’Esperança:
C/ Sant Josep de la Muntanya, 12 – Tel. 93 367 41 00 – 08024 Barcelona
parcdesalutmar.cat →
Hospital Universitari de Bellvitge:
C/ Feixa Llarga, s/n – Tel. 93 260 75 00 – 08907 L’Hospitalet de Llobregat
bellvitgehospital.cat →

PER A QUÈ SERVEIX EMPADRONAR-SE I ON PUC FER EL TRÀMIT?

L’empadronament permet ser resident de la ciutat de Barcelona. Totes les persones, amb o sense permís de residència, han d’empadronar-se. És necessari per demostrar la residència al municipi en tràmits relacionats amb la Llei d’Estrangeria i per accedir als serveis públics. Cal anar a una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) o trucar al 010.

OFICINES D'ATENCIÓ CIUTADANA

Oficina d’Atenció Ciutadana de la Marina: – Pg. Zona Franca, 185-219 Sants-Montjuïc Oficina d’Atenció Ciutadana de la Plaça Sant Miquel: – Pl. Sant Miquel, 3 Ciutat Vella Oficina d’Atenció Ciutadana de Zona Nord: – Av. Escolapi Càncer, 5-7 Nou Barris Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Ciutat Vella: – C/ Ramelleres, 17 Ciutat Vella Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Gràcia: – Pl. Vila de Gràcia, 2 Gràcia Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de l’Eixample: – C/ Aragó, 328 Eixample Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de les Corts: – Pl. Comas, 18 Les Corts Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Nou Barris: – Pl. Major de Nou Barris, 1 Nou Barris Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sant Andreu: – C/ Segre, 24-32 Sant Andreu Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sant Martí: – Pl. Valentí Almirall, 1 Sant Martí Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sants-Montjuïc: – C/ Creu Coberta, 104 Sants-Montjuïc Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte de Sarrià-Sant Gervasi: – C/ Anglí, 31 Sarrià-Sant Gervasi Oficina d’Atenció Ciutadana del Districte d’Horta-Guinardó: – C/ Lepant, 387 Horta-Guinardó Oficina d’Atenció Ciutadana Monumental – C/ Sicília, 216-218 Eixample

MOBILITAT

Per moure’t per Barcelona i les rodalies disposes de diferents mitjans de transport públic: metro, autobús, ferrocarril (Rodalies de Catalunya i Ferrocarrils de la Generalitat) i tramvia, a més del taxi. Et recomanem que consultis la pàgina web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració pública de l’àrea metropolitana de Barcelona.

QUINS ABONAMENTS EM RECOMANEU PER VIATJAR EN TRANSPORT PÚBLIC?

Aquí pots consultar els abonaments integrats (per viatjar amb metro, bus, FGC, Tram i Rodalies de Catalunya): tmb >

T-Mobilitat

Sistema digital de bitlletatge amb tecnologia sense contacte que t’ofereix millores quant a ús, atenció i informació del transport públic. La T-mobilitat té dos suports diferents: la targeta T-mobilitat i l’aplicació mòbil (Android amb tecnologia NFC). Pots registrar-te a la plataforma T-mobilitat i demanar la teva targeta en línia o presencialment, al Centre T-mobilitat o a qualsevol dels punts d’atenció habilitats de la xarxa. Aquest sistema permet accedir a qualsevol mitjà de transport públic col·lectiu de les 6 corones del Sistema Tarifari Integrat i pots carregar títols de transport següents: T-casual, T-usual, T-jove, T-usual FM/FN, T-jove FM/FN, T-familiar, T-16. t-mobilitat.atm.cat→

SEGURETAT

Catalunya és un país europeu que ha assolit uns elevats nivells de convivència pacífica, constituint-se com una societat segura on tot ciutadà pot gaudir de manera plena del lliure exercici dels seus drets. Garantir una societat pacífica i acollidora és una responsabilitat compartida entre les institucions i els ciutadans que, de forma cooperativa, afavoreixen la configuració d’una societat lliure i confortable per a tothom. Tenint en compte aquesta participació individual en la gestió de la seguretat, és recomanable que segueixis els consells bàsics que aquí s’exposen i amb els quals et facilitem les vies i els recursos adients per donar-te solucions als problemes que et puguin sorgir al llarg de la teva visita al nostre país. D’altra banda, abans d’iniciar un viatge, és recomanable que duguis a terme la recopilació d’aquella informació que pot esdevenir rellevant. Així doncs, és convenient que tinguis anotades adreces, números de telèfon d’institucions i de serveis bàsics que en determinades situacions et poden ser molt útils.

Mossos d’Esquadra

El model de proximitat policial proposa un sistema de relació virtual entre la policia i la ciutadania amb la creació de la nova app dels Mossos, una aplicació dissenyada en català, castellà, aranès i anglès.

Android →         IOS →

My112

Aplicació gratuïta d’emergències My112. Enviament automàtic de les coordenades de localització de la persona que truca al telèfon 112 per alertar d’una emergència. Android →         IOS →

112 Accesible

Aplicació gratuïta d’emergències 112 Accessible. Permet comunicar-se amb el telèfon d’emergències 112 mitjançant pictogrames, vídeos en llengua de signes en català i castellà, i un servei de geolocalització. Pots sol·licitar aquest servei a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) → i a la Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida → Android →       IOS →

APRENDRE CASTELLÀ?

 UB:
aprenllengues →

UAB Idiomas Barcelona:
uab.cat →

UAB Idiomas Campus:
uab-i-campus →

UPC: :
upc.edu →

Idiomes UPF:
upf.edu

URL:

url.edu→

UVic-UCC:
UVic-UCC.edu→

UIC:
UIC.edu→

UAO CEU:
uaoceu.es/lenguas→

Instituto Cervantes:
cervantes→

APRENDRE CATALÀ?

UB:
aprenllengues→

UAB Idiomas Barcelona:
uab.cat→

UAB Idiomas Campus:
UAB Idiomas Campus→

UPC:
UPC→

Idiomes UPF:
IDIOMES UPF→

URL:
URL→

UVic-UCC:
UVic-languages→

UIC:
UIC-institute-multilingualism→

UAO CEU:
uaoceu-Lenguas→

Consorci per a la Normalització Lingüística:
Cursos-de-catala→

Parla.cat:
parla.cat→

Intercat.cat:
intercat.cat→

Institut Ramon Llull:
llull→

HOMOLOGAR, CONVALIDAR EL MEU TÍTOL UNIVERSITARI?

Cal anar al Área de Alta Inspección de Educación → C/ Bergara, 12, 1r. Barcelona. Tel. 93 520 96 03

PRACTICAR ESPORT?

Esports UB:
ub.edu →
SAF UAB:
uab.cat →
UPCesports:
upc.edu →
E! Esports UPF:
upf.edu →
Esports URL:
url.edu →
Servei d’Esports UVic-UCC:
uvic.es →
Servei d’Esports UIC:
uic.es →
Servei d’Esports UAO CEU:
uaoceu.es →
Centros deportivos municipales de Barcelona:
guia.bcn.cat →

TELEFONIA MÒBIL I INTERNET?

Movistar: movistar.es →
Vodafone: vodafone.es →
Orange: orange.es →
Yoigo: yoigo.com →
Simyo: simyo.es →
Jazztel: jazztel.com →
Parlem: parlem.com →

CONTACTES D'INTERÈS

Emergències: 112
Urgències sanitàries: 061
Guàrdia Urbana de Barcelona: 092
Jutjats de guàrdia:935 548 650
Farmàcies de guàrdia: 934 810 060

CONTACTES D’INTERÈS PER A TRÀMITS ADMINISTRATIUS

EURAXESS Catalonia →
Seu electrònica de l’Ajuntament de Barcelona →
Consolats a Barcelona →

Loading...